Project Description

  • Before-Scenic
    After-Scenic
    Before Scenic After

Project Description

Located in North West Calgary in the community of Scenic Acres this house was personal home flip for our lead designer Carol Nickel. Carol and her husband purchased the home with the intention of flipping the house over time and working on it evenings and weekends. The home was built in 1985 and nothing had been done to it since it was built. For the most part they replaced the finishes throughout but they also did some alterations to the kitchen and main floor powder room.

The kitchen had a drop ceiling with florescent lighting and seemed small and worn out. Taking the ceiling up 10” and putting in pot lights the kitchen seems much lighter and brighter. They installed a gas range and a microwave with fan for above the stove. They also opened up the wall to the dining room for a pass through. When they reinstalled the cabinets over the pass through and over the stove and microwave they raised the cabinets to give it a higher end look. Originally, the Nickels wanted to replace the cabinets but in the end decided to have the cabinets spray lacquered. They also installed crown moulding on the tops of the cabinets to give them more presence. The backsplash tile was the one splurge as it was the jewelry of the kitchen. The countertop is a laminate that looks like marble which was cost savings but with the glass backsplash tile it has a higher end look without the cost.

The main floor powder room was in need of change because you had to pass through the powder room to get to the laundry room. The importance of having public spaces public and private spaces private gave Carol the incentive to switch the location of the laundry and bathroom. In doing so they added a shower to the bathroom as well with the idea that a person could come in from the garage, strip off the dirty clothing and hop into the shower without tracking through the house. They also installed a stacking washer and dryer and opened up a wall to change the back entry from a narrow hallway to a small room with space to take of boots and coats as well as a space for laundry.

The other large part of this flip was a large deck and patio renovation to maximize the special location of this property just off a green space.

In the end after staging it for sale the home sold for over asking.

Project Pictures